Na enkele fietsvakanties over 'the beaten track' naar het zuiden van Europa ontstond al snel de behoefte om onverharde wegen te verkennen. Wegen die één vormen met de omgeving. Wegen waar auto's stapvoets rijden als er überhaupt al gemotoriseerd verkeer is. De rode randonneur werd al snel ingeruild voor een MTB met bagagedragers. Bikepacking moest nog uitgevonden worden. Met veel plezier werden landen als Albanië en Turkije verkend.
De bestemmingen werden ruiger: nog meer off-road en nog meer uitdagende paden. Bikepacking tassen maakte het mogelijk om nog lichter te reizen want de behoefte om tijdens een fietsreis te kamperen bleef. De oude MTB mocht met pensioen en een stalen 'adventure bike' kwam er voor in de plaats. Dikke banden, grote wielen en schijfremmen. Het buitenspelen verplaatste zich naar de Alpen, de Kaukasus en de Rocky Mountains.
Tijdens een langere reis door West-Afrika ontstond het idee om een fiets te ontwerpen die nog stijver zou zijn dan de 'adventure bike' en nog meer mogelijkheden zou hebben voor dragers en tassen. Wat geometrie betreft zou het iets minder een MTB en iets meer een vakantiefiets mogen zijn. Wat moest blijven was het uitgangspunt van 'bewezen techniek': een fiets die ook op reis eenvoudig te onderhouden en desnoods te repareren is. Het idee was geboren!
Een beetje theorie bij het ontwerp van een fietsframe: er moet met vier aspecten rekening worden gehouden:
Geometrie: de geometrie is het meest bepalend voor het rijgedrag van de fiets maar vormt ook de grootste uitdaging voor de ontwerper. | De geometrie van de Baobab Moja is zo gekozen dat de 'zit' redelijk kort is. De lengte van de achtervork in combinatie met de stuurhoek zorgen voor een stabiel rijgedrag. |
Materiaal: erg bepalend voor stijfheid, sterkte en gewicht en eveneens van invloed op het rijgedrag. | De Moja wordt gebouwd in chroom-molybdeem. De grotere diameter in combinatie met een iets dikkere wand resulteert in een stijf frame. |
Maatvoering van te monteren onderdelen is bepalend voor de afmontage, verkijgbaarheid en kwaliteit. | De Moja kan opgebouwd worden met onderdelen die hun kwaliteit bewezen hebben en wereldwijd verkrijgbaar zijn. |
Details: drager-, kabel- en bidonnokjes zijn bepalend voor de mogelijkheden voor tassen en dragers. | Op dit punt is de Moja zeer veelzijding: zowel op te bouwen als bikepacking fiets maar ook als meer traditionele vakantiefiets. |
Na veel teken- en rekenwerk kon de framebouwer aan de slag. In een moderne fabriekshal in de Achterhoek worden de frames door ervaren en toegewijde vakmensen gebouwd. Buizen worden op maat gesneden en gefreesd. In een CNC machine worden de bidonnokjes met grote precisie in de buizen geboord. De bewerkelijke achtervork wordt op bijna ambachtelijke wijze gelast en gesoldeerd. Het ontwerp wordt in de mal 'gezet'. Tenslotte wordt het frame op een richtbank gecontroleerd. Klaar om gepoedercoat te worden in de kleur die jij wenst.
De baobab-familie bestaat uit meerdere soorten waarvan verreweg de meeste in Afrika en dan met name in Madagaskar voorkomen. De bomen kenmerken zich door de forse omtrek en zijn nagenoeg onverwoestbaar. In het natte seizoen slaan ze water op om in het droge seizoen te kunnen overleven. Ze bieden onderdak, eten en grondstoffen voor kleding. Kortom: een levensboom.
De baobab als symbool voor oerdegelijke en betrouwbare fietsen!
Eens was er een hele ijdele koning: hij vond zichzelf het mooiste van het land. Zijn volk respecteerde hem, maar een enorme baobab boom met zijn dikke stam en imposante kroon was de koning een doorn in het oog. Op een dag trok de koning de baobab uit de grond en plantte hem ondersteboven met zijn wortels in de lucht weer in de grond.
Dit project is tot stand gekomen met hulp en advies van Suzanne, Justin, Jason, Marten, Oscar, Ruud, Wouter, Jelle, Meindert, Wim en nog vele anderen.
KVK-nummer: 76366731
BTW-nummer: NL003079042B43
Bezoek op afspraak
COPYRIGHT © ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN