Mijn ervaring met vakantiefietsen


Rode randonneur


Na enkele fietsvakanties over 'the beaten track' naar het zuiden van Europa ontstond al snel de behoefte om onverharde wegen te verkennen. Wegen die één vormen met de omgeving. Wegen waar auto's stapvoets rijden als er überhaupt al gemotoriseerd verkeer is. De rode randonneur werd al snel ingeruild voor een MTB met bagagedragers. Bikepacking moest nog uitgevonden worden. Met veel plezier werden landen als Albanië en Turkije verkend.

Adventure bike


De bestemmingen werden ruiger: nog meer off-road en nog meer uitdagende paden. Bikepacking tassen maakte het mogelijk om nog lichter te reizen want de behoefte om tijdens een fietsreis te kamperen bleef. De oude MTB mocht met pensioen en een stalen 'adventure bike' kwam er voor in de plaats. Dikke banden, grote wielen en schijfremmen. Het buitenspelen verplaatste zich naar de Alpen, de Kaukasus en de Rocky Mountains.

Baobab


Tijdens een langere reis door West-Afrika ontstond het idee om een fiets te ontwerpen die stijver zou zijn dan de 'adventure bike' en nog meer mogelijkheden zou hebben voor dragers en tassen. Wat geometrie betreft zou het iets minder een MTB en iets meer een vakantiefiets mogen zijn. Wat moest blijven was het uitgangspunt van 'bewezen techniek': een fiets die ook op reis eenvoudig te onderhouden en desnoods te repareren is. Het idee was geboren!

Over mijzelf


Ik ben al vele jaren actief (of actief geweest) op de BMX, MTB, racefiets, wielerbaan en singlespeed cyclocrosser. Vanaf mijn 14e onderhoud ik mijn eigen fietsen en in de loop der jaren heb ik vele fietsen aan een tweede leven geholpen. Al fietsend heb ik Nederland en delen van de wereld verkend. Jarenlang ben ik op zoek geweest naar de ultieme vakantiefiets voor lange off-road tochten: naar een stalen fiets die zin heeft om te gaan. Eind 2019 heb ik Baobab Bikes opgericht en ben ik gestart met het ontwerp van de fiets. Ik wilde een betrouwbare fiets die me bij wijze van spreken naar Timboektoe kan brengen. Ik kan jullie vertellen: ik heb 'm gevonden!


Marc

Baobab bomen


De baobab-familie bestaat uit meerdere soorten waarvan verreweg de meeste in Afrika en dan met name in Madagaskar voorkomen. De bomen kenmerken zich door de forse omtrek en zijn nagenoeg onverwoestbaar. In het natte seizoen slaan ze water op om in het droge seizoen te kunnen overleven. Ze bieden onderdak, eten en grondstoffen voor kleding. Kortom: een levensboom.


De baobab als symbool voor oerdegelijke en betrouwbare fietsen! 

Legende van de baobab


Eens was er een hele ijdele koning: hij vond zichzelf het mooiste van het land. Zijn volk respecteerde hem, maar een enorme baobab boom met zijn dikke stam en imposante kroon was de koning een doorn in het oog. Op een dag trok de koning de baobab uit de grond en plantte hem ondersteboven met zijn wortels in de lucht weer in de grond. 

Thanks!


Dit project is tot stand gekomen met hulp en advies van Suzanne, Justin, Jason, Marten, Oscar, Ruud, Wouter, Jelle, Meindert, Wim en nog vele anderen.